Dostupni linkovi

Nikolić:Politička a ne pravna odluka


Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ocijenio je da odluka Haškog tribunala o oslobađanju generala Ante Gotovine i Mladena Markača nije pravna, već politička i da neće pridonijeti stabilizovanju situacije u regiji.

"Predsjednik Nikolić, povodom skandalozne odluke Žalbenog vijeća Haaškog tribunala o oslobađanju Ante Gotovine i Mladena Markača od krivice za progon srpskog stanovništva iz Kninske Krajine 1995. godine, izražava stajalište da je sada sasvim jasno da je Tribunal donio političku, a ne pravnu odluku", navedeno je u saopštenju iz kabineta srbijanskog predsjednika.

"Današnja odluka Haaškog tribunala neće pridonijeti stabilizaciji situacije u regiji, otvoriće stare rane, a Srbe u Hrvatskoj, mali broj njih koji su ostali tamo živjeti, staviti u poziciju krivaca nad kojima i dalje svatko može nekažnjeno sprovoditi svoju ‘pravdu’" , istakao je Nikolić, dodavši da je tokom akcije "Oluja" "protjerano više od 220.000 Srba i ubijeno na hiljade nenaoružanih muškaraca, žena i djece".

"Ko je za to kriv? Današnjom odlukom Haaškog tribunala Hrvatska može legitimno slaviti najveći pogrom u svijetu nakon Drugog svjetskog rata. Država koja ne dozvoljava ni porodicama nestalih Srba da utvrde gdje se nalaze tijela njihovih najmilijih", navodi se u Nikolićevom saopštenju.

"Ako je do sada bilo razloga vjerovati onima koji su tvrdili da je Haški tribunal neutralan, pravičan i nešto više od suda Srbiji i srpskom narodu, najnovijom odlukom o oslobađanju ratnih zločinaca je to demantirano", naveo je Nikolić.

Srbijanski je predsednik istaknuo da je "srpski narod u novijoj povijesti bio žrtva genocida, najsurovijih zločina, progona i mučenja", a da su "Srbi žigosani kao zločinci koji se trebaju stidjeti i ćutjeti"."To je paradoks koji se više ne smije ponoviti", naglašava se iz kancelarije srbijanskog predsjednika.
XS
SM
MD
LG