Dostupni linkovi

EULEX: Keljmendiju 23 godine zatvora zbog ubistva


Mešovito veće sastavljeno od dvoje EULEX-ovih i jednog kosovskog sudije, kojim je predsedavao sudija iz EULEX-a, u Okružnom sudu u Peċi proglasilo je Dritona Keljmendija krivim za teško ubistvo i neovlašćeno vlasništvo, kontrolu, posedovanje ili upotrebu oružja i osudilo ga na kaznu zatvora u trajanju od 23 godine.

Na istom suđenju sudsko veće je proglasilo Fisnika Gašija krivim za prouzrokovanje opšte opasnosti i neovlašćeno vlasništvo, kontrolu, posedovanje ili upotrebu oružja i osudilo ga na kaznu zatvora u trajanju od dve godine.

Sudsko veće je Dritona Keljmendija proglasilo krivim zato što je u septembru 2011. godine u Peċi pucao iz svog oružja iz neposredne blizine sa namerom da ubije optuženog Fisnika Gašija. Jedan od metaka koje je ispalio Driton Keljmendi pogodio je i usmrtio preminulog Krešnika Isufaja.

Fisnik Gaši je, braneći se na način koji nije bio srazmeran stepenu ugroženosti prouzrokovanim napadom na njega, pucao iz svog oružja u pravcu Dritona Keljmendija. Njegovi postupci su izložili prolaznike očiglednoj opasnosti po ljudski život. Jedan od ispaljenih metaka je ozledio jednog od posmatrača.

Krivično gonjenje su sproveli okružni tužioci iz EULEX-a.
XS
SM
MD
LG