Dostupni linkovi

"Buđenje proleća" najbolja predstava Jugoslovenskog pozorišnog festivala


Predstavu "Buđenje proleća", u izvođenju Narodnog pozorišta iz Užica, po tekstu Franka Vedekinga i u režiji Martina Kočovskog, žiri je proglasio najboljom na 17. jugoslovenskom pozorišnom festivalu, koji se održava u Užicu. Kočovski je osvojio nagradu "Ardalion" za najbolju režiju, a užička predstava osvojila je i nagradu za najbolju scenografiju koja je pripala Marijani Zorzić Petrović.

Glumci Tijana Karaičić za uloge Vendi i gospođe Bergman i Branislav Ljubičić za uloge Morica i gospodina Štifela u predstavi "Buđenje proleća" dobili su "Ardalion" za najboljeg mladog glumca i nagradu Politike "Avdo Mujčinović".

Nagrada "Ardalion" za najbolju žensku ulogu pripala je Jasni Đuričić za ulogu Ranjevske Ljubov Andrejevne u predstavi "Višnjik".

"Ardalion" za najbolju mušku ulogu pripao je Krešimiru Mikiću za ulogu u predstavi "S druge strane" Zagrebačkog kazališta mladih.

Najbolje kostime, po oceni žirija, imali su glumci u predstavi "Sumnja" Kamernog teatra 55 Sarajevo, pa je "Ardalion" za najbolju kostimografiju pripao Sanji Džebo.

Ova bosanska predstava osvojila je još dva "Ardaliona" - Maja Izetbegović za epizodnu ulogu sestre James i specijalni "Ardalion" za slobodu teatarske igre, zajednički istraživački rad i autentični stvaralački postupak.

Ovogodišnji žiri festivala radio je u sastavu: reditelje Svetozar Rapajić, predsednik, dramski pisac Nebojša Romčević, glumac Hazim Begagić, dramaturg Agata Juniku i arhitekta-scenograf Radivoje Dinulović.
XS
SM
MD
LG