Dostupni linkovi

U.S. Steel odlazi i iz Slovačke


Američki proizvođač čelika "Ju es stil" (U.S. Steel) posle dve godine spekulacija, potvrdio je da razmatra odlazak iz Slovačke, preneli su mediji u toj zemlji.

Rukovodstvo železare u Košicama prvi put je saopštilo zaposlenima putem i-mejla da je koncern dobio ponudu koju ozbiljno razmatra.

"Rekli su nam da su razgovori u početnom stadijumu i da će potrajati nekoliko meseci. Njihov rezultat može biti i to da američka firma ne napusti Slovačku", rekao je predstavnik sindikata košičkih metalurga Mikulaš Hintoš.

Ko hoće da kupi železaru radnicima nije rečeno, a prema lokalnom listu Košički korzar, ima tri zainteresovana kupca. Jedan od njih bi trebalo da bude nemački koncern "Tisen Krup" (ThyšenKrupp). Već duže vreme se špekuliše da nemačka firma nudi američkoj zamenu za svoju posrnulu fabriku u američkoj državi Alabama.

Prema ekonomistima, takav tip trgovine u svetu je uobičajen, s tim što se kasnije dve strane finansijski poravnaju. Slovačke fabrike automobila koriste čelik, kako iz "Ju es stila", tako i iz "Tisen Krupa".

Međutim, nemačka firma je juče negirala zainteresovanost za Košice.
XS
SM
MD
LG