Dostupni linkovi

Pristalice LSV protestovale zbog skidanja zastave Vojvodine


Pristalice Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) protestovale su u nedelju ispred upravne zgrade Javnog komunalnog preduzeća Tržnica u Novom Sadu, zbog odluke rukovodstva te firme iz redova Demokratske stranke Srbije (DS S) da skinu zastavu Vojvodine sa jarbola na zgradi.

Stotinak pristalica LSV-a nosili su dvadesetak vojvođanskih zastava, a razvili su i jednu veliku zastavu, dugačku i široku nekoliko metara. Potom su na simboličan jarbol podigli zastave Vojvodine i Srbije, jednu pored druge i poručili da će se zastava Vojvodine ponovo vijoriti na zgradi Tržnice, pored zastave Srbije, Grada Novog Sada i tog javnog preduzeća.

Demonstranti su nosili transparente "Ostavite Vojvodinu na miru", "Vratićemo zastavu", "Ovde će se ponovo vijoriti zastava Vojvodine", "Tako to rade legalisti - krše Ustav koji su sami doneli".

Portparolka LSV-a Aleksandra Jerkov kazala je novinarima da će ta stranka ponovo vraćati zastavu svugde gde bude skinuto to obeležje Vojvodine.

Prema njenim rečima, zastava Vojvodine je ustavna kategorija, koja je potvrđena i Odlukom Skupštine Vojvodine o znamenju i simbolima pokrajine. Najavila je da će poslanici LSV-a u Skupštini Srbije podneti predlog za izmenu odgovarajućeg zakona, kako bi zastava Vojvodine imala isti tretman kao i zastava Srbije i kako bi i oni koji je skrnave ili skidaju bili kažnjeni na isti način kao kada se vređa zastava Srbije.
XS
SM
MD
LG