Dostupni linkovi

Tribunal treci put odbio Krajišnikov zahtev za oslobađanje



Haški tribunal odbio je zahtev bivšeg predsednika Skupštine Republike Srpske Momčila Krajišnika za oslobađanje nakon izdržanih 12 od 20 godina zatvorske kazne na koju je osuđen zbog progona nesrba u BiH 1992, saopšteno je danas u Hagu.

U obrazloženju odluke, predsednik Tribunala Teodor Meron (Theodor) naglasio je da, prema sudskim pravilima, osuđenik može prevremeno oslobađanje zatražiti posle dve trećine izdržane kazne, što ističe u avgustu 2013. godine.

"Krajišnik je, uz to, osuđen za veoma teške zločine, koji su obuhvatali rasprostranjeno premeštanje nesrpskog stanovništva u BiH, koje je izazvalo veliku patnju", naglasio je u odluci sudija Meron.

Krajišnik (66) je zahtev zasnovao na britanskom propisu da osuđenici imaju pravo da zatraže prevremeno ili uslovno oslobađanje pošto im istekne polovina kazne, što se u njegovom slučaju desilo 2010. godine.

Kao argument za svoje oslobađanje pre isteka kazne, Krajišnik je naveo i da je sarađivao sa haškim tužilaštvom, omogućujući mu da dođe do dokumenata, ali u odluci sudije Merona piše da je tužilaštvo to negiralo.

Žalbeno veće tribunala je u martu 2009. pravosnažno osudilo Krajišnika na 20 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima i Hrvatima u BiH 1992.

Krajišnik je osuđen za deportacije, prisilno premeštanje i, delimično, progon nesrba u BiH, 1992. dok je bio predsednik Skupštine Republike Srpske.

Presudom žalbenog veća bila je preinačena prvostepena presudu, izrečena u septembru 2006., kojom je Krajišnik bio osuđen na 27 godina zatvora.

Krajišnika su 3. aprila 2000. na Palama uhapsile međunarodne snage (Sfor), a četiri dana kasnije, on je u prvom pojavljivanju pred sudijom Tribunala izjavio da nije kriv.
XS
SM
MD
LG