Dostupni linkovi

CiK : Rezultati lokalnih izbora nisu potvrđeni u 11 općina


Centralna izborna komisija (CIK) BiH potvrdila je na današnjoj sjednici rezultate prošlomjesečnih lokalnih izbora u BiH osim u 11 općina, od kojih će u tri izbori biti ponovljeni, a za preostalih osam čekaju se odluke Suda BiH.

CIK BiH nije potvrdio izborne rezultate u općinama Istočni Drvar, Istočni Mostar i Vukosavlje (na jednom biračèkom mjestu), budući da su u ovim izbornim jedinicama izbori poništeni, a biće ponovljeni najvjerovatnije 18. novembra, što će CIK naknadno utvrditi.

Odlukom CIK-a nisu potvrđeni ni rezultati izbora za skupštine gradova Banja Luka i Prijedor, Skupštinu Opštine Gradiška, te za načelnike i skupštine oćina u Kotor Varoši, Bosanskom Grahovu, Šekovićima, Srebrenici i Milićima.

Predsjednik CIK-a Branko Petrić naglasio je da u ovih osam općina izborni rezultati nisu potvrđeni, jer se Sud BiH još nije očitovao o žalbama na odluke CIK-a kojima su odbijeni određni zahtjevi za ponovno brojanje glasova, odnosno za poništavanje izbora.

"Oèekujemo da æe to biti riješeno u najkraæem roku, pa æemo rezultate i u ovim opštinama ovjeriti dopunskom odlukom", dodao je Petriæ.

XS
SM
MD
LG