Dostupni linkovi

Evropski sud: Odšteta putnicima na letovima koji kasneEvropski sud pravde potvrdio je raniju odluku da su aviokompanije čiji avioni kasne više od četiri sata dužne da isplate novčanu kompenzaciju oštećenim putnicima, u iznosu od 250 i 600 evra, bez obzira na uzroke kašnjenja.

Odluka se odnosi na linije kompanija sa sedištem u EU, odnosno na avione koji poleću ili sleću na nekoj od evropskih destinacija.

U odluci Suda nisu specifikovane okolnosti koje su dovele do kašnjenja ili otkazivanja leta, kao niti da li je kašnjenje prouzrokovano krivicom avioprevoznika. Navodi se samo da je odluka u skladu sa važećim propisima EU iz 2004. godine.

Mada je standardna praksa avioprevoznika da se putnicima na letovima koji kasne ponudi neka vrsta kompenzacije, analitičari smatraju da bi nove mere mogle da utiču na povećanje cena avionskih karata.

Na odluku EU da su kompanije dužne putnicima na letovima koji kasne da obezbede hranu i smeštaj, čak i u slučaju "više sile", kao na primer vulkanske erupcije, najveći evropski nisko budžetni prevoznik "Rajaner" zapretio je uvođenjem dopunskih taksi.

Evropska potrošacka organizacija smatra da bi Evropska komisija trebalo da ucini više na zaštiti potrošackih prava. Prema rijecima generalnog direktora ove organizacije Monik Gojens, Komisija bi trebalo da ovu i slicne regulatorne mjere ucini cvrstom zakonskom osnovom za buduci razvoj i dorade potrošackog zakonodavstva u EU.
XS
SM
MD
LG