Dostupni linkovi

Brahimi za rezoluciju o Siriji, Lavrov protiv


Specijalni predstavnik za Siriju Lahdar Brahimi pozvao je na donošenje rezolucije kako bi se krvoproliće u toj zemlji zaustavilo, dok je Sergej Lavrov protiv.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, na istoj konferenciji za novinare u Kairu, odbacio je potrebu za ovakvom rezolucijom, rekavši da su "drugi podstakli nasilje podržavajući pobunjenike".

"Važno je da Ženevska deklaracija bude pretvorena u rezoluciju Saveta bezbednosti, kako bi mogla da postane politički projekat koji se može primeniti", rekao je Brahimi posle sastanka sa Lavrovom i šefom Arapske lige Nabilom Elarabijem.

"Pozivam članice SB UN da nastave razgovore i donesu ovu rezoluciju", dodao je Brahimi.

Lavrov je, međutim, rekao da obe strane treba privoleti da pregovaraju i da Moskva podržava Ženevsku deklaraciju.

"Nažalost neke zemlje koje su učestvovale u Ženevi ne komuniciraju s vladom, već samo s opozicijom i ohrabruju je da se bori do pobede, a to ima veoma negativan uticaj", ocenio je Lavrov.

"Možda nam ne treba rezolucija", dodao je šef ruske diplomatije, ocenivši da bi to dodatno pogoršalo situaciju i izazvalo nastavak krvoprolića.

Elarabi je ocenio da neslaganje između pet članica SB UN koje imaju pravo veta, sprečava da se postigne bilo kakav obavezujući dogovor.

Agencija Rojters navodi da komentari Brahimija i Lavrova ističu podele i neslaganja o sirijskom građanskom ratu.
XS
SM
MD
LG