Dostupni linkovi

Šabić: U pripremi Zakon o zaštiti uzbunjivača


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je da se radi na pripremi zakona o zaštiti uzbunjivača.

Zakon je u cilju zaštite svih koji istupaju u interesu javnosti, odnosno ukazuju na korupciju i kriminal.

"Pravilnik postoji, ali neophodan je jedan dobar, kvalitetan sistemski zakon, koji će odgovoriti na nekoliko fundamentalnih pitanja i obezbediti adekvatnu zaštitu", rekao je Šabić RTS-u.

Kako je objasnio, reč je o projektu koji su ponudile britanska i holandska ambasada, čiji će rezultat biti kvalitetan model takvog zakona.

Šabić je rekao da je u toku rad na pravljenju modela zakona i da očekuje da će na proleće iduće godine biti na javnoj raspravi, a potom i prosleđen Skupštini na usvajanje.

Kako je kazao, na zakonu radi tim eskperata, među kojima su i strani eksperti kako bi se obezbedila što šira zaštita ne samo za državne službenike, već i ostale koji nastupaju u javnom interesu...

Uzbunjivačima je važno obezbediti zaštitu budući da mnogi od njih, kako je kazao Šabić, prolaze po pravilu veoma loše - izloženi su mobingu, umanjenju plate i drugim problemima.
XS
SM
MD
LG