Dostupni linkovi

Sednica Glavnog odbora DS


Demokratska stranke održaće danas sednicu Glavnog odbora na kojoj će biti izvršene pripreme za predstojeću izbornu skupštinu stranke.

Sednica će biti otvorena podnošenjem izveštaja predsednika stranke Borisa Tadića o radu u prethodnom periodu.

Tadić bi trebalo da odluči da li će se kandidovati za funkciju predsednika na izbornoj skupštini 25. novembra.

Izborna skupština DS prvobitno je bila zakazana za 10. novembar, ali su se Tadić i njegov zamenik i protivkandidat Dragan Đilas dogovorili o odlaganju da bi se u međuvremenu razmotrili uslovi koje je Tadić postavio da bi odustao od kandidature za predsednika DS.

Tadić od Đilasa traži da prihvati da reformiše stranku, onemogući revanšizam, proširi delovanje Predsedništva i izmeni Statut DS kako bi se omogućila veća demokratizacija i kontrola i sprečilo autokratsko vođenje partije.

Kako se očekuje, Glavni odbor DS bi trebalo da razmatra izmene Statuta, na sednici 4. novembra.

Tadić je takođe zatražio da potpredsednici stranke budu Goran Ćirić i Nataša Vučković, kao i da se poveća broj potpredsednika, sa pet na sedam.

Kandidaturu za predsednika DS-a podneo je do sada samo Branimir Kuzmanović, predsednik beogradske opštine Vračar.

Organizacioni odbor utvrdio je 19. oktobra kvote po kojima će biti određen broj delegata na skupštini stranke - 15 odsto delegata daje Beograd, 24 odsto Vojvodina, šest odsto Kosovo i 55 odsto centralna Srbija.

Odbor je odlučio da će se na izbornoj skupštini glasati putem glasačkih listića, a ne elektronski, zbog zastoja u procesu glasanja koji se dogodio na prethodnoj skupštini DS-a.
XS
SM
MD
LG