Dostupni linkovi

Afera 'Patrija': Slovenačko Delo kažnjeno sa 10.000 evra


Slovenački list "Delo" moraće da se izvini i plati 10.000 evra odštete vladajućoj SDS zbog tvrdnji su primili mito u aferi "Patrija".

Okružni sud u Ljubljani u ponovljenom postupku naredio je ljubljanskom dnevniku da plati novčanu odštetu sa kamatama zbog tvrdnji da je SDS primio mito potpisivanjem ugovora sa finskim proizvođačem oružja "Patrija".

Viši sud Slovenije u avgustu je poništio prvobitnu presudu od jula u skladu sa kojom je ljubljanski list trebalo da plati odštetu, ističući da ugovori o prodaji oružja moraju da se smatraju temom od opšteg značaja i da budu podložni otvorenoj i javnoj debati.

Tada je naglašeno i da se sudija Okružnog suda greškom usredsredio samo na naslov teksta objavljenog u listu u novembru 2009. godine, a nije uzeo u obzir to da se već na početku teksta objašnjava da se iznesena tvrdnja zasniva na izjavama finskih istražilaca.

Međutim, Okružni sud u Ljubljani danas je presudio da su navodi novinara lista "Delo" Dejana Karbe, koji je tvrdio da je stranka SDS, a ne direktno njen lider Janez Janša, navodno primila mito u okviru ugovora o kupovini oklopnih vozila u vrijednosti od 278 miliona evra, zapravo njegovi lični navodi, prenosi slovenačka agencija STA.

Sud je zaključio da novinar te informacije nije dobio od šefa finskih istražitelja u slučaju "Patrija" Kaja Erika Bjerkvista, saopštila je advokatska kancelarija Zidra Klemenčič.

Sud je saopštio i da je Karba ovim tekstom prekršio slovenački novinarski kodeks i ukaljao ugled SDS-a.
XS
SM
MD
LG