Dostupni linkovi

Sarajevogas duguje BH-gasu 28 miliona maraka


Sarajevogas duguje BH-Gasu s oktobarskom fakturom oko 28 miliona KM, dok dug zvorničke TG "Birač" iznosi oko 19 miliona KM, izjavio je Feni direktor BH-Gasa Adnan Kreso.

Sarajevogas je 30. oktobra izvršio uplatu prema BH-Gasu u iznosu od pet miliona KM iz kreditnih sredstava na zahtjev Vlade Kantona Sarajevo.

"Cijenimo napore Vlade KS-a i Sarajevogasa i ova uplata je znatno poboljšala likvidnost BH-Gasa, ali to je još neznatan iznos u odnosu na ukupna dugovanja Sarajevogasa prema BH-Gasu", naglasio je Kreso.

Početkom augusta ove godine BH-Gas i "Birač" potpisali su Protokol kojim je definirano da "Birač" mora plaćati tekuću potrošnju i dostaviti bankarsku garanciju za dugovanje. Protokol je potpisan nakon što je zbog dugovanja isključen plin TG "Birač", čime je bila onemogućena daljna proizvodnja u Tvornici.

Cijenu gasa na domaćem tržištu isključivo diktira cijena gasa na svjetskom tržištu, odnosno cijena ruskog isporučioca, te transportnih troškova kroz Mađarsku i Srbiju. Trenutna cijena prema distributivnim preduzećima je znatno niža od kupovne cijene gasa, navode iz BH-Gasa.
XS
SM
MD
LG