Dostupni linkovi

MMF: Pregovori sa Grčkom zapeli oko uslova finansiranja


Međunarodni monetarni fond (MMF) je saopštio da su pregovori između Grčke i njenih kreditora zapeli oko uslova finansiranja te prezadužene države.

Grčka traži da joj rok za ispunjenje fiskalnih ciljeva bude produžen za dvije godine, čime bi dobila više prostora da podstakne privredni rast, nakon što je program oštrih mjera štednje gurnuo privredu u dublju recesiju nego što su kreditori očekivali, prenosi Tanjug.

Iz MMF-a su saopštili da između Grčke i njenih kreditora mora da bude postignut dogovor u vezi uslova finansiranja koji, iako je Atina ostvarila značajan napredak u primjeni fiskalnih i strukturnih reformi.

Grčka sa MMF-om, Evropskom komisijom (EK) i Evropskom centralnom bankom (ECB) već sedmicama ne ostvaruje napredak u pregovorima o reviziji uslova isplate međunarodne pomoći, s obzirom da Atina nije do kraja ostvarila ciljeve da bi bila isplaćena naredna tranša pomoći.

Premijer Grčke, Antonis Samaras, je poručio da će država ostati bez gotovine do 16. novembra ukoliko do tada ne primi tranšu međunarodne pomoći od 31,2 milijarde EUR.
XS
SM
MD
LG