Dostupni linkovi

Abas pozvao Netanyahua da se vrate za pregovarački sto


Palestinski predsjednik Mahmud Abas pozvao je u četvrtak izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da se vrate pregovaračkom stolu i diskutuju o dvodržavnom rješenju zasnovanom na granicama iz 1967. godine, javio je drugi kanal izraelske televizije.

U intervjuu, koji će u petak biti emitovan u cijelini, Abas se zarekao da dok god je on predsjednik neće biti trećeg palestinskog ustanka - intifade.

- Ne želimo da koristimo teror, ne želimo da koristimo silu. Želimo da koristimo diplomatiju i pregovore, kazao je palestinski lider.

Izraelski mediji komentarišu da se Abas sve češće obraća izraelskoj javnosti prije najavljenog podnošenje molbe da Palestina postane država posmatrač u UN.

Netanyahu je u srijedu razgovarao s francuskim predsjednikom Francoisa Hollandeom o potrebi da se obnove pregovori koji su u zastoju od septembra 2010. godine. On je rekao da bi bio srećan da se sastane s Abasom u Parizu, izrazivši želju da se pregovori obnove bez preduslova.

- Ako želite da to testirate, onda predsjednik Hollande može da pozove predsjednika Abasa u Jelisej".

- Ja sam ovdje, spreman sam. Trebaće mu dan da stigne. Možemo početi s moje tačke gledišta odmah i bez preduslova, kazao je Netanyahu na pres-konferenciji.

Hollande je to označio divnim prijedlogom, istakvaši da mu je Abas, koga je već dvaput sreo od kako je na funkciji predsjednika, rekao da nema preduslova.
XS
SM
MD
LG