Dostupni linkovi

Posmatrač UN: VRS 1992. nasumično granatirala Sarajevo



Bivši vojni posmatrač UN Ričard Mol (Richard Mole) posvedočio je danas na suđenju bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom da je VRS u jesen i zimu 1992. nasumično granatirala Sarajevo.

Optužnica generala Mladića (69) tereti za "terorisanje" stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, u periodu 1992-95.

"Nijedan dan nije prošao bez granatiranja grada", izjavio je britanski potpukovnik Mol, koji je na službi u Sarajevu bio od septembra do kraja decembra 1992. Posvedočio je da je "nasumično grantiranje" sa položaja VRS "učinilo celo Sarajevo opasnim mestom
za život".

Prema Molovom iskazu, vojni posmatrači UN procenjivali su da je u tom periodu u Sarajevu svakodnevno od artiljerijskih i snajperskih projektila ginulo petnaestak civila.

Dan u kojem bi na Sarajevo palo 100 granata posmatrači bi opisivali kao "miran", s obzirom da se dešavalo da na grad bude ispaljeno i preko "600 projektila", izjavio je Mol.

Svedok je kazao i da je zbog toga često protestovao kod komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS generala Stanislava Galića, koji mu je odgovorio da će Sarajevo napadati u odgovoru na atake snaga Armije BiH na drugim mestima.

U unakrsnom ispitivanju, Mol je Mladićevom braniocu Draganu Ivetiću potvrdio da je i ABiH imala tešku artiljeriju u Sarajevu, ali "u veoma ograničenom obimu" i da su njena dejstva bila znatno slabija od akcija artiljerije VRS.

Optuženi Mladić jutros je u sudnici bio samo na početku rasprave, a zatim se odrekao prava da prisustvuje suđenju zbog, kako je rekao njegov branilac Branko Lukić, zakazanih lekarskih pregleda. Iz istog razloga, Mladić neće prisustvovati ni sutrašnjem zasedanju.

Bivši komandant VRS optužen je i za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH i uzimanje "plavih šlemova" UN za taoce, 1992-95.
XS
SM
MD
LG