Dostupni linkovi

Catherine Ashton posjetila galeriju posvećenu genocidu u Srebrenici


Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, u sklopu zvanične posjete Bosni i Hercegovini, posjetila je danas u Sarajevu i Memorijalnu galeriju 11/07/95.

Zajedno s Ashton Galeriju posvećenu genocidu u Srebrenici je posjetio i Peter Sorensen, specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini.

Ambasadoru Sorensenu ovo nije prva posjeta prvoj memorijalnoj galeriji u BiH posvećenoj stradanju Srebreničana, tako da je preuzeo ulogu domaćina i Ashton proveo kroz izložbeni prostor, prenoseći joj informacije o izložbenoj postavci i značenju pojedinih eksponata.

Postavka, smještena u 300 m2 izložbenog prostora, sastoji se od autorskih fotografija Tarika Samaraha, videodokumenta - Mapiranje genocida, mapa s lokacijama do sada otkrivenih masovnih grobnica, portreta i imena i prezimena ubijenih, kao i izjava preživjelih.

Na kraju posjete Galeriji 11/07/95, visokoj predstavnici EU, uručen je i "Srebrenički cvijet" – ručni rad žena iz Udruženja "Gračaničko keranje", koji predstavlja simbol borbe protiv genocida, ali i nevinosti i nade za bolju budućnost, saopćeno je iz te galerije.

Galerija 11/07/95 otvorena je 12. jula ove godine u centru Sarajeva, a radi se o prvoj memorijalnog galeriji čiji je cilj očuvati sjećanje na tragediju Srebrenice i 8.372 osobe tragično stradale u genocidu u Srebrenici.
XS
SM
MD
LG