Dostupni linkovi

Clinton i Ashton sa članovima Predsjedništva BiH


U zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine traje sastanak visoke delegacije sa kolektivnim šefom bh. države.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine sastali su se danas sa američkom državnom sekretarkom Hillary Clinton i visokom predstavnicom Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton.

Sastanak je započeo u 13.10 sati i u ovom trenucima još traje.

Susret u zgradi Predsjedništva BiH protiče uz izuzetne mjere sigurnosti, a susret prati veliki broj novinarskih ekipa iz BiH, regiona i svijeta.

Ranije su se Clinton i Ashton u Ambasadi SAD u Sarajevu sastali sa visokim predstavnikom Valentinom Inzkom i specijalnim predstavnikom EU Peterom Sorensenom. Također, visoke američke i evropske zvaničnice su razgovarale i sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vejkoslavom Bevandom.

Za 13 sati i 50 minuta predviđeno je obraćanje američke državne sekretarke u zgradi Predsjedništva BiH.

State Department je ranije saopštio da Hillary Clinton stiže na Balkan kako bi "demonstrirala pojačani američki interes da se zemlje regije priključe euro-atlanskim integracijama".

Također, Clinton i Ashton će u Sarajevu "ukazati na hitnu potrebu da politički lideri služe interesima naroda Bosne i Hercegovine i da provedu neophodne reforme". Naglasit će, također, potpunu posvećenost međunarodne zajednice Daytonskom sporazumu.

Clinton u Sarajevu započinje balkansku turneju, tokom koje će, pored BiH, posjetiti Srbiju, Kosovo, Albaniju i Hrvatsku.

Clinton će u Beograd doputovati iz Sarajeva, a u večernjim satima odlazi u Prištinu. Šefica američke diplomatije će tokom turneje po zemljama regiona, kako se navodi, pokazati posvećenost Amerike budućnosti Balkana u evroatlantskoj zajednici.
XS
SM
MD
LG