Dostupni linkovi

Finska: vladajuće partije zadržale vlast nakon opštinskih izboraFinci su u nedjelju glasali na opštinskim izborima, a prema prvim rezultatima, dvije glavne vladajuće partije su zadržale prevlast u odnosu na opoziciju, na izborima na kojima se biralo 10.000 predstavnika u regionalnim savjetima.

Očekuje se da na izborima najviše profitira opoziciona populistička Partija Finaca, koja se protivi paketima pomoći ugroženim članicama euro zone.

Glavne teme u predizbornoj kampanji bile su zdravstvena zaštita, javne službe i smanjivanje ili spajanje opština. Ne očekuje se da rezultati izbora utiču na glavne linije proevropske politike Finske, koju vodi šestopartijska vladajuća koalicija i zalaže se za pomoć ugroženim članicama euro zone.

Više od milion birača, ili oko 24 posto od onih sa pravom glasa, izašlo je na birališta u sedmici prijevremenog glasanja, koje se okončalo u utorak.

Očekuje se da ukupan odziv birača bude niži od 61 posto, koliko je građana Finske glasalo na prethodnim opštinskim izborima 2008. Rezultati izbora, na kojima su u nedjelju birači glasali 11 sati, na temperaturama ispod nule, očekuju se danas ujutru.
XS
SM
MD
LG