Dostupni linkovi

Vlada Srbije: Poštanska štedionica preuzima Agrobanku


Vlada Srbije usvojila je danas zaključak kojim su stvoreni uslovi za sklapanje ugovora između Nove Agrobanke i Poštanske štedionice o prenosu imovine i obaveza.

Ovim ugovorom svi klijenti Nove Agrobanke od ponedjeljka, 29. oktobra postaju klijenti Poštanske štedionice, i moći će slobodno da raspolažu svojim novcem, saopšteno je iz Vlade Srbije.

To znači da će Poštanska štedionica od Nove Agrobanke preuzeti sve osigurane i neosigurane depozite, gotovinu, obavezne rezerve, hartije od vrijednosti, kao i kredite koji se uredno vraćaju i dobro su obezbijeđeni.

Poštanska štedionica preuzeće 392,3 miliona evra ukupnih obaveza Nove Agrobanke, od čega će 238,5 miliona evra osiguranih depozita biti pokriveno gotovinom iz Agencije za osiguranje depozita kako bi sve štediše i deponenti bivše Nove Agrobanke mogli slobodno da raspolažu svojim ulozima.

Preostali neosigurani depoziti i ostale obaveze takođe će biti prenesne i u potpunosti pokrivene visoko likvidnim hartijama od vrijednosti koje je prethodna vlada već emitovala i najkvalitetnijim naplativim kreditima.

Poštanska štedionica preuzeće i približno 60 ekspozitura i oko 300 zaposlenih iz Nove Agrobanke, a za ostale će biti isplaćen socijalni program u skladu sa zakonom.

"Vlada Srbije odlučila se na ovaj korak - prenos imovine i obaveza, pa stečaj – jer je ova nužna i opravdana mjera najjeftinija za građane Srbije, a ujedno omogućava i potpunu stabilnost finansijskog tržišta", navodi se u saopštenju.
XS
SM
MD
LG