Dostupni linkovi

Banović: Vlada Srbije usvojila niz mjera da smanji broj azilanata


Vlada Srbije usvojila je niz mjera da bi smanjila broj lažnih azilanata u EU, rekao je načelnik Uprave granične policije i predsjednik vladine Komisije za praćenje stanja bezviznog režima Nenad Banović.

Banović je rekao da će Njemačka, na zahtjev Beograda, Srbiju uvrstiti na listu takozvanih sigurnih zemalja, a očekuje se da je slijede i druge evropske države.

To znači da građani Srbije neće moći da traže azil, pozivajući se na progon zbog političkog opredjeljenja i biće automatski deportovani.

Banović je rekao "Večernjim novostima" da je Komisija donijela i novu mjeru da, u saradnji sa Ministarstvom za saobraćaj, pooštri kontrolu izdavanja dozvola prevoznicima za međunarodni saobraćaj.

On kaže da će inspektori Ministarstva na granicama kontrolisati sve prevoznike i vraćati one koji nemaju adekvatne "papire".

Mjere Vlade Srbije uključiće i intenziviranje bilateralne saradnje sa evropskim partnerima u čijim je zemljama najviše "lažnih azilanata", a od zemalja EU već je zatraženo da skrate proceduru za rješavanje statusa i roka u kome azilanti imaju pravo da borave u EU, te da prepolove novčane pomoći.
XS
SM
MD
LG