Dostupni linkovi

Berluskoniju kazna smanjena na godinu dana


Sud u Milanu osudio je danas bivšeg premijera Italije Silvija Berluskonija na četiri godine zatvora zbog utaje poreza, ali je samo nekoliko sati kasnije sudija saopštio da se kazna smanjuje na godinu dana, na osnovu zakona o amnestiji koji je usvojen 2006. godine.

Zakon o amnestiji usvojen je na prijedlog vlade premijera Romana Prodija, uz obrazloženje da je ona neophodna zbog prenatrpanosti italijanskih zatvora.

Istovremeno sa smanjenjem kazne, Berluskoniju je zabrana obavljanja javnih funkcija povećana sa tri na pet godina, a tri godine neće moći da upravlja nijednom kompanijom.

Da bi presuda protiv Berluskonija postala pravosnažna, treba da je potvrdi drugostepeni sud, kao i posljednja instanca, Vrhovni sud.

Kako pišu italijanski mediji, moguće je da do okončanja tog postupka slučaj zastari, što bi značilo da Berluskoni neće ni ići u zatvor.

Berluskonijevi advokati su izjavili da je "presuda apsolutno nevjerovatna", jer je bivši premijer prošle godine bio oslobođen gotovo identične optužbe i najavili su žalbu.
XS
SM
MD
LG