Dostupni linkovi

Srbija: Ukinuta presuda vođi Alkatraza


Apelacioni sud ukinuo presudu kojom je jedan od vođa navijačke grupe "Alkatraz" Aleksandar Vavić bio osuđen na godinu dana zatvora i naložio da mu se ponovo sudi.

Vavić (25) je osuđen pošto je u januaru 2005. godine na Karaburmi nožem ranio Stefana Gajića.

Njemu će se pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu ponoviti suđenje za krivično djelo teške tjelesne povrede, dok je odlukom Apelacionog suda pravosnažno oslobođen za nanošenje lakih tjelesnih povreda Gajiću.

Portaprol Apelacinog suda Mirjana Piljić rekla je danas Tanjugu da je sud ocijenio da su osnovani navodi u Vavićevim žalbama da je "presuda zasnovana na bitnim povredama odredaba krivičnog postupka, jer su u njoj izostali razlozi o odlučnim činjenicama, dok su razlozi koji su dati nejasni".

To je, kako je navela, dovelo i do nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, zbog čega se za sada ne može ispitati ni činjenični osnov, ni pravni zaključak, pa se, ukidanje prvostepene presude u navedenom djelu ukazuje nužnim.

Ovaj "partizanovac" je u vrijeme izvršenja krivičnog djela bio navijač Crvene zvezde, ali je nedugo posle incidenta prešao u konkurentski tabor, pa su se tako promijenili i iskazi oštećenog Gajića i drugih svjedoka, takođe navijača Partizana.

Do prvobitnog sukoba, došlo je kada je grupa navijača Partizana žvrljala po grafitima Crvene zvezde u Ulici Salvadora Dalija na Karaburmi. Tokom fizičkog obračuna Vavić je Gajiću nanio tešku tjelesnu povredu, ubovši ga nožem.

Gajić i drugi svedoci u policiji su Vavića prepoznali sa 100 odsto sigurnosti, ali su već u istrazi, kada je Vavić prešao u navijački tabor Partizana, negirali da je on učestvovao u tom incidentu.

Prvi osnovni sud u Beogradu ga je osudio, jer je ocenio da je očigledno da su svedoci namjerno mijenjali iskaze, kako bi zaštitili novog "kolegu" i oslobodili ga odgovornosti.
XS
SM
MD
LG