Dostupni linkovi

Jahjaga spremna na sve sastanke u interesu Kosova


Predsednica Republike Kosova, Atifete Jahjaga, naglasila je da je spremna da se sastane gde god, kad god i s kim god, kako bi predstavila državne interese i interese naroda Kosova, a na osnovu Ustava i zakona Kosova.

Ovaj komentar je usledio nakon najave crnogorskog predsednika, Filipa Vujanovića, da će pozvati predsednika Srbije Tomislava Nikolića na sastanak šefova država regiona, a kojoj će prisustvovati i predsednica Kosova Atifete Jahjaga.

Portparol predsednice, Arbër Vllahiu, kazao je da Jahjaga predstavlja državu Kosovo na zvaničnim sastancima i posetama.

“Samit predsednika balkanskih država je tradicionalan i do sada je održan u Valoni, Prizrenu i Ohridu. Ovoga puta, ovaj važan regionalni forum, koji podstiče pitanja saradnje i unapređenje odnosa između država jugoistočne Evrope, u ravnopravnom svojstvu nezavisnih i suverenih država, održaće se u Crnoj Gori”, kazao je Vllahiu.

On je dodao da će se “predsednica Jahjaga sastati sa svim svojim kolegama, što je ponovila nekoliko puta”.

“Srbija je do sada bojkotovala ove samite zbog učešća Kosova. Nadamo se da će predsednik Srbije, Nikolić, onako kako smo rekli i nakon što je bio izabran, imati hrabrosti da učini ono što njegovi prethodnici nisu: da poduzme korake ka uspostavljanju dobrih i mirovnih odnosa sa državom Kosovo, a što će pomoći obema našim nezavisnim državama na putu evropskih integracija”, kazao je Vllahiu.
XS
SM
MD
LG