Dostupni linkovi

Pajtić: Liberalna ekonomija nije najbolji model za saniranje privrede Srbije


Predsednik vojvođanske vlade i potpredsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić rekao je da je siguran da posle izbora u DS neće biti dezintegracije i cepanja stranke i ocenio da u nju treba vratiti značajan broj intelektualaca koji su postali pasivni.

"Moramo u DS da vratimo značajan broj intelektualaca koji se pasivizirao. Imali smo veliki broj belih listića koji su doveli do toga da naš predsednik Tadić izgubi izbore. Naglašavam da zasluge, iskustvo i politički talenat Borisa Tadića trebali DS-u i želim da on nastavi da bude jedan od vodećih ljudi stranke, nezavisno od toga kakav ishod izbora bude bio. Siguran sam da nakon ovih izbora neće biti nikakve dezintegracije i cepanja stranke", rekao je Pajtić za "Blic".

Na pitanje kako objašnjava podršku koju su mu mnogi odbori pružili predloživši Dragana Đilasa za predsednika, a njega za potpredsednika DS na stranačkim izborima, Pajtić je rekao da podrazumeva obavezu da se sačuva stranka, "kako bi bila ozbiljna i odgovorna alternativa postojećoj vladi".

"Danas, makar deklarativno, i aktuelna vlada podržava proces evropske integracije, mada to ne čini dovoljno i na kvalitetan način. Mi unutarstranačku izbornu kampanju vidimo kao priliku da se DS snažnije profiliše kao stranka koja štiti socijalno ugrožene kategorije stanovništva, manjine, kao stranka koja ima mnogo viši stepen osetljivosti za probleme građana, nego što je to bio slučaj u prošlosti", kazao je Pajtić.

Pajtić je ocenio i da su "veliki uticaj na ekonomsku politiku Demokratske stranke imali takozvano liberalno orijentisani ekonomisti, što nije najbolji mogući model za saniranje jedne ovako krhke privrede kao što je srpska".

"Mi moramo da privlačimo strane investicije, ali i da vodimo brigu o nezaposlenima. Država mora da vodi računa o tome da nije uvek privatizacija najbolji model, da nije uvek zakon ponude i tražnje najadekvatniji odgovor na krizu s kojom se država suočava", zaključio je Pajtić.
XS
SM
MD
LG