Dostupni linkovi

Sirijska vojska ponovo koristila kasetne bombe


Avioni sirijske vojske gađali su kasetnim bombama grad Maret al Numan na sjeverozapadu zemlje, rekli su pobunjenici France pressu.Pobunjenici su pokazali dopisniku francuske agencije ostatke bombe koja je pala u gradu u provinciji Idlib i pustoš koju je ostavila, kao i desetine manjih bombi koje nisu eksplodirale.

Grupa "Human rights watch" optužila je sirijske avio-snage da koriste kasetne bombe protiv pobunjenika u naseljenim oblastima širom zemlje.

Sirijska vojska odbacila je optužbe, rekavši da ne posjeduje tu vrstu oružja.

U međuvremenu, najmanje 49 ljudi, uključujući 23 djece, ubijeno je juče u vazdušnom napadu vladinih snaga na pobunjenički grad Maret al Numan, na sjeveru Sirije, izjavili su pripadnici spasilačkih ekipa za agenciju France press.

Spasioci tvrde da su u jučerašnjim napadima u ovom strateški važnom gradu uništene dvije stambene zgrade i jedna džamija, a među ubijenima je i devetomjesečna beba.

Dopisnik francuske agencije, koji je posjetio jednu poljsku bolnicu u ovom gradu, vidio je najmanje 32 tijela uvijena u bijele čaršave, uključujući tijela šestoro djece i mnoge raskomadane leševe.

Marat al Numan, grad koji su pobunjenici zauzeli 9. oktobra, nalazi se na autoputu koji povezuje Damask s najvećim sirijskim gradom i trgovinskim centrom Alepom.

Avioni sirijskog režima već nekoliko dana nastoje da razbiju blokadu autoputa, zbog koje vojna pojačanja ne mogu da dođu do Alepa, gdje se već tri mjeseca vode žestoke borbe.

Najmanje 10 bombi juče je bačeno na istočna predgrađa Maret al Numan, u blizini vojne baze koja je bila na žestokom udaru pobunjenika.
XS
SM
MD
LG