Dostupni linkovi

Obilježena godišnjica smrti Alije Izetbegovića


Intoniranjem državne himne, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe danas je na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu obilježena deveta godišnjica smrti prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Cvijeće su, između ostalih, položili predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić, ministar odbrane BiH Muhamed Ibrahimović, potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo, te druge organizacije, boračka udruženja i brojni ogranci SDA.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić kazao je da je danas na Kovačima odata počast prvom predsjedniku BiH i osnivaču SDA, ali i svim braniteljima Bosne i Hercegovine.

"Naša vizija BiH je nepromijenjena. Nju je definirao predsjednik na Osnivačkoj skupštini SDA. Dakle, kako doći do BiH koju je naš predsjednik nazvao komotnom za sve? Do tog cilja predsjednik se trudio doći stalnim dijalogom. Bio je spreman praviti kompromise za sve nas. Umjerenom politikom, uvažavao je pomoć međunarodne zajednice, jer bi bez njih u BiH bilo samo gore. I danas i uvijek samo takvom politikom možemo doći do BiH za kakvu se Alija zalagao", rekao je Tihić.

"I nakon njegove smrti, živi njegova ideja utkana u SDA. Konačan sud o vremenu i Aliji Izetbegoviću dati će povijest. Njegovi sljedbenici i analitičari tvrde da je on pozitivna osoba. Izborio se za nezavisnost bosanskog naroda. Bio je čovjek dijaloga, poštovan na Istoku i Zapadu. Oni koji šire neistine o njemu su u manjini. Njihove tvrdnje više govore o njima nego o Aliji. Bit ćemo odlučni u zaustavljanju svih projekta čiji je cilj narušavanje suvereniteta i integriteta BiH", kazao je Tihić, pozivajući institucije države BiH da otkriju počinitelje napada na Izetbegovićev mezar prije šest godina.

Sarajevski imami proučili su Ja'sin svim šehidima Bosne i Aliji Izetbegoviću. U Begovoj džamiji pred dušu Izetbegovića bit će poklonjena hatma.

Povodom 9. godišnjice od smrti Alije Izetbegovića danas će biti promovirana knjiga Osmana Brke "Bosanska savremena zbilja".
XS
SM
MD
LG