Dostupni linkovi

NIS snižava cene goriva


Naftna industrija Srbije (NIS) najavila je da će od danas sniziti maloprodajne cene benzina za dva dinara po litru, a dizel goriva za dinar po litru.

Kako su naveli u NIS-u, istovremeno će biti smanjene i veleprodajne cene goriva i to evro-dizela od 20 do 70 para po litru, a dizela D2 za 50 para po litru.

Velikoprodajne cene BMB 95 i evro premijuma biće snižene za dva dinara po litru.

Analitičari su ove sedmice ocenili se može očekivati pojeftinjenje goriva zbog jačanja dinara i stabilne cene nafte na svetskom tržištu.

Prosečna cena evrodizela na pumpama u Srbiji je oko 1,43 evra, a evropremijuma BMB 95 oko 1,48 evra što je na nivou cena u regionu.

"Neki veći pad cena naftnih derivata može se očekivati krajem ove i početkom naredne godine", ocenio je stručnjak za energetiku u Privrednoj komori Srbije (PKS) Ljubinko Savić.

Nižim cenama derivata na tržištu u Srbiji doprineće i najavljeni završetak rekonstrukcije rafinerije nafte u Pančevu, rekao je on za Tanjug.

"Kada krene proizvodnja po svim evropskim standardima, smanjiće se uvoz, najviše evrodizela i evropremijum i porasti domaća proizvodnja, što će automatski biti uslov za sniženje cena derivata nafte u Srbiji", objasnio je Savić.
XS
SM
MD
LG