Dostupni linkovi

Mađarski filozof G.M. Tamaš u Beogradu


Mađarski filozof i publicista Gašpar Mikloš Tamaš održaće večeras u 19 časova u beogradskom Magacinu predavanje na temu “Da li mislite da je državni kapitalizam bolji nego tržište? Razmislite ponovo!”

“Ljudi moraju shvatiti da su trenutni neo-konzervativni juriš na prava svih implementirale državne vlade, a ne British East India Company ili Goldman Sachs. Nema kapitalizma bez jake države (i takvog kapitalizma nikada nije ni bilo) - oni će ili nestati zajedno ili neće nestati uopšte”, navodi se, između ostalog, u pozivu.

Predavanje će biti na engleskom jeziku bez prevoda.

G. M. Tamaš je mađarski filozof, političar, publicista. Studirao je filozofiju i klasičnu filologiju u Rumuniji. Bio je jedan od najznačajnijih protivnika rumunskog i mađarskog realsocijalizma. Predavao je u Budimpešti (ELTE, odnosno CEU), zatim na univerzitetima u inostranstvu (Oksford, Čikago, Džordžtaun, Jejl, Kolumbija, itd). Godinama je bio istraživač u različitim gradovima (Pariz, Beč, Berlin...). Početkom devedesetih je bio direktor Instituta za filozofiju u Budimpešti. Njegovi radovi su prevedeni na 14 jezika. Bavi se, pre svega, filozofijom politike. Sredinom 90-ih je postao jedan od glavnih levičarskih intelektualaca u Evropi. Bio je predsednik Zelene levice.

Jedan je od čestih gostiju Subversive film festivala u Zagrebu, a pre godinu dana je u Beogradu održao govor na prvoj večeri blokade Filozofskog fakulteta.
XS
SM
MD
LG