Dostupni linkovi

Kasiniqi: Policija nema što raditi u zgradi Skupštine Kosova


Sjednica Skupštine Kosova na kojoj se trebalo glasati za Rezoluciju vladajuće koalicije o normalizaciji odnosa sa Srbijom, bila je prekinuta zbog prisustva policije u zgradi parlamenta, no onda je nastavljena, nakon što su je policajci napustili.
Predsjednik Skupštine, Jakup Krasniqi, sjednicu je bio prekinuo smatrajući da se manipulira policijom.

POlicija je bila u pralmentu dan nakon sukoba aktivista pokreta Samoopredjeljenje i pripadnika specijalnih jedinica Policije Kosova ispred zgrade vlade.

Za vrijeme protesta ovog pokreta protiv privatizacije Kosovske energetske korporacije, nekoliko osoba je bilo povrijeđeno i uhapšeno.

Naredbu za policijsku intervenciju tokom protesta i udaljavanje poslanika iz redova Samoopredjeljenja izdao je ministar unutrašnjih poslova, Bajram Rexhepi.
Krasniqi je kazao da nema informacije o tome ko je dao naredbu da policija danas bude u Skupštini, ali je naglasio da ministri ne mogu izdavati takve naredbe bez poštovanja pravila.

“Ova zemlja nema potrebe za policijskim nasiljem, policijskom snagom a ni za policijskom državom. Ova zemlja ima potrebu za pravdom, a pravdu ne provodi Bajram Rexhepi koji želi da zatvori i predsjednika, i predsjednika Skupštine i sve. Ko je njemu dao to pravo?”, upitao je Krasniqi.
XS
SM
MD
LG