Dostupni linkovi

Mencinger: Više štete nego koristi od finansijskih institucija



Međunarodne finansijske institucije čovečanstvu prave mnogo više štete nego koristi, jer diktiraju zemljama šta treba da urade, izjavio je profesor Pravnog fakulteta na Univerzitetu u Ljubljani Jože Mencinger.

"Pogotovo to čine kada su države zbog zaduženja obavezne da ih slušaju", naveo je Mencinger, ocenjujući da "štedna histerija" i smanjivanje javnog sektora samo produbljuju krizu koja će prerasti u socijalni haos.

Mencinger je za beogradske "Vecernje novosti" naglasio da državama nije potreban Međunarodni monetarni fond (MMF) da im kaže da treba provesti reformu penzionog sistema.

On smatra da prave razloge za ekonomsku krizu ne treba tražiti u većoj potrošnji, nego u preraspodeli društvenog proizvoda na štetu rada i u korist kapitala, koja traje decenijama i koja je povećavala jaz izmedu štednje i investicija.

Prema njegovim rečima, viškovi štednje korišćteni su za privatizacije, preuzimanja preduzeća i špekulacije, a proizvodnja je, uz to, prenošena u zemlje sa jeftinom radnom snagom, što je još više povećavalo jaz između ponude i potražnje.

Mencinger je rekao da se za krizu okrivljuje javni sektor, umesto da se smanjuje finansijski sektor i da se zabrane mnogi "finansijski proizvodi", koji nisu ništa drugo nego instrumenti za pljačku.

On smatra da je trebalo da se priđe preraspodeli u korist rada i dodao da su banke krive za velike deficiti i povećanja javnih dugova.
XS
SM
MD
LG