Dostupni linkovi

Telo kralja Sihanuka vraćeno u KambodžuTelo bivšeg kralja Kambodže Norodoma Sihanuka dopremljeno je danas u domovinu avionom iz Kine, javile su svetske agencije.

Hiljade ljudi dočekale su kralja na putevima koji vode od aerodroma u prestonici Pnom Penu.

Sihanuk (89) je umro 14. oktobra u Pekingu, gde se lečio od januara.

Očekuje se da će njegovo telo biti prevezeno u Kraljevsku palatu, gde će ostati tri meseca kako bi mu građani odali počast. Kraljevi ostaci potom će biti kremirani u skladu s budističkom tradicijom.

Bolovao je između ostalog od raka, dijabetesa i hipertenzije i često je odlazio u Kinu zbog lečenja.

Norodom Sihanuk, čija vladavina je bila među najdužim nekog vladara u Aziji, abdicirao je u oktobru 2004. u korist jednog od svojih sinova, Norodoma Sihamonija, zbog godina i zdravlja.

Bio je monarh od vremena kad je zemlja bila francuska kolonija do povratka mira u Kambodži 1998, prošavši kroz decenije građanskog rata i režima Crvenih Kmera (1975-1979) odgovornog za smrt skoro dva miliona ljudi, s kojim je on napravio savez.

Bio je jedan od lidera Pokreta nestvrstanih.

Uprkos dugim periodima izgnanstva i abdiciranja 2004, ostao je uticajna ličnost koja je uživala veliki ugled u svojoj zemlji.

Građani Kambodže su ga obožavali i nazivali Gospodinom Tatom, "Sihanuk je Kambodža", jednostavno je rezimirao njegov zvanični biograf.

Šest puta se ženio, imao je četrnaestoro dece, od kojih je petoro ubijeno u vreme režima Pol Pota.
XS
SM
MD
LG