Dostupni linkovi

Obama preuzeo odgovornost za Bengazi


Američki predsjednik Barack Obama preuzeo je u utorak odgovornost za smrtonosne terorističke napade u Libiji prošlog mjeseca u kojem su poginula četiri Amerikanca, samo nekoliko sati nakon što je državna sekretarka Hillary Rodham-Clinton uradila isto.

"Ona radi za mene", rekao je predsjednik u New Yorku tokom druge predsjedničke debate s republikanskim kandidatom Mittom Romneyem.

"Ja sam predsjednik i uvijek sam odgovoran, i to je razlog zašto niko više od mene ne želi saznati šta se tačno dogodilo", dodao je.

Tri sedmice prije izbora predsjednikova administracija nije uspjela istražiti i zaključiti slučaj napada u Bengaziju u kojem su poginuli američki ambasador Chris Stevens, informatičar iz State Departmenta i dva bivša pripadnika specijalnog mornaričkog odreda Seals koji su radili kao čuvari.

Obamina izjava uslijedila je nakon prepirke s bivšim guvernerom Massachusettsa zbog napada na konzulat, što je bilo jedino značajno neslaganje u vezi s pitanjem vanjskih poslova u jednoiposatnoj debati kojom su dominirale teme iz unutrašnje politike, javio je AP.

Romney je tražio od predsjednika da objasni zašto su američki zvaničnici više od sedmicu dana objašnjavali da je napad 11. septembra na ambasadora izazvan protestima protiv američkog antiislamskog filma.

"Bilo da je u pitanju nešto što navodi na pogrešno mišljenje, ili jednostavno nismo znali šta se dogodilo, morate se zapitati zašto nismo znali. Veoma je jasno da to nije bila demonstracija. To je bio teroristički napad", rekao je Romney.
XS
SM
MD
LG