Dostupni linkovi

Čelnik ruske opozicije Udaljcov pod istragom


Protiv lidera opozicionog Levog fronta Sergeja Udaljcova pokrenut je krivični postupak zbog sumnje da je pripremao organizovanje masovnih nereda.

Postupak je pokrenut nakon provere izvršene posle emitovanja filma "Anatomija protesta 2" na tv kanalu NTV, u kojem se govori da je Udaljcov sa gruzijskim zvaničnikom Givom Targamadzeom razgovaao o smeni vlasti u Rusiji.

Kako se navodi u sopštenju Istražnog komiteta Rusije, krivični postupak je pokrenut i protiv još dvojice aktivista opozicije, koji su, prema mišljenju istražnih organa, bili zajedno sa Udaljcovom na sastanku sa Targamadzeom.

Istraga tvrdi da je sastanak održan u Minsku u drugoj polovini juna i da je autentičan video materijal, snimljen skrivenom kamerom, a prikazan u "Anatomiji protesta 2".

Istražni komitet je najavio da će izvršiti pretres kod onih protiv kojih je postupak pokrenut, a Udaljcov je izjavio Interfaksu da su islednici već došli kod njega i da vrše pretres i kod njegovih roditelja.

U filmu "Anatomija protesta 2", prikazanom 5. oktobra, vidi se da je Udaljcov navodno uz pomoć Targamadzea nameravao da organizuje masovne nerede, a kao sponzor ruske opozicije pominjao se bivši top menadžer Banka Moskve Andrej Borodin.

Udaljcov je odbacio sve optužbe iznete u filmu i rekao da je opozicija propagirala mirne proteste.
XS
SM
MD
LG