Dostupni linkovi

Počelo suđenje Goranu HadžićuSuđenje bivšem predsedniku samoproglašene Republike Srpske Krajine Goranu Hadžiću, poslednje pred Haškim tribunalom, počelo je danas uvodnom rečju tužilaštva.

Tužilac Daglas Stringer ukazao je na Hadžićeve veze s tadašnjim rukovodstvom Srbije i učešće u "zajedničkom zločinačkom poduhvatu" sa ciljem stvaranja etnički čistih srpskih oblasti na teritoriji Hrvatske.

Hadžić je optužen za zločine nad Hrvatima i drugim nesrbima u Istočnoj Slavoniji tokom 1991. i 1992. godine, kao učesnik zajedničkog zločinačkog poduhvata sa Slobodanom Miloševićem, Jovicom Stanišićem, Frankom Simatovićem Frenkijem, Željkom Ražnatovićem Arkanom, Vojišlavom Šešeljem, Mihaljem Kertesom,
Radovanom Stojičićem Badžom, Milanom Martićem i pripadnicima JNA.

Prema optužnici, Hadžić i drugi učesnici planirali su, podsticali, naredili, počinili ili pomagali progon nesrba na rasnoj, verskoj ili političkoj osnovi.

Tužilac Stringer je istakao Hadžićevu političku ulogu i odgovornost najpre kao premijera SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem, a kasnije i kao predsednika SAO Krajina, uz ocenu da je Hadžić bio - "Miloševićev čovek na terenu".

Prema njegovim rečima, Hadžić je "dobijao instrukcije od Beograda", imao je "novac i moć" da ostvari planove iz zajedničkog zločinačkog poduhvata.

On je te planove sprovodio tako što je rukovodio ubijanjem, iseljavanjem, hapšenjima, pljačkom, omogućavao da se ta zlodela izvrše, ohrabrivao ih, odnosno nije ništa činio da ih spreči, iako je to mogao i morao.

Kada je Stringer spomenuo da ništa nije činio da spreči zločine, Hadžiću je na licu zaigrao smešak. To se desilo i kada je Stringer govorio kako je on ne samo omogućavao iseljavanja nesrba, već je stvarao takve životne uslove nesrbima da oni "nisu imali drugog izbora nego da odu".
XS
SM
MD
LG