Dostupni linkovi

U sukobima na Tahrir trgu ima povrijeđenih


U sukobima koji su u petak poslijepodne izbili između pristalica i protivnika egipatskog predsjednika Mursija, dok su odvojeno protestovali na trgu Tahrir u Kairu, povrijeđeno je nekoliko osoba.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je 12 osoba povrijeđeno dok su demonstranti iz dva tabora bacali kamenje jedni na druge u prvim sukobima otkako je Mursi izabran u junu.

Sukobi su počeli kada su pristalice Muslimanskog bratstva uništile podij jedne grupe koja je izvikivala slogane protiv Mursija.

Na poziv Muslimanskog bratstva, iz čijih redova je i šef države, hiljade ljudi su demonstrirale protiv pogubljenja ličnosti bivšeg režima kojima se sudi za smrt demonstranata za vrijeme pobune koja je dovela do pada predsjednika Hosnija Mubaraka početkom 2011.

Politička formacija Muslimanske braće Stranka slobode i pravde zatražila je od tužitelja da iznese dodatne dokaze za novo suđenje ili da podnese ostavku.

Odluka egipatskog suda o oslobađanju osuđenih zvaničnika bivšeg režima Hosnija Mubaraka u slučaju "Rat deva" bio je povod za masovne proteste na trgu Tahrir ispred zgrade Državnog tužilaštva u Kairu.Istovremeno razriješeni državni tužilac odbija podnijeti ostavku.

Predsjendik Mursi ga je razrijšio iako po Ustavu i važećim zakonima nema mandat za tako nešto, što je bilo objašnjenje državnog tužioca zbog čega se neće povući.
XS
SM
MD
LG