Dostupni linkovi

Dežer: Nije važna samo formulacija


Nejasnoće oko formulacije o teritorijalnom integritetu Kosova u izvještaju EK ne treba da odvraćaju pažnju od suštinskih pitanja, kaže Vensar Dežer, šef delegacije EU u Srbiji.Predstavljajući u Privrednoj komori Srbije, izvještaj srpskim privrednicima, naglasio da ne treba odvraćati pažnju sa drugih suštinski bitnih pitanja, fokusirajući se isključivo na formulaciju o teritroijalnom integritetu Kosova.

Pres služba predsjednika Srbije je posle jučerašnjeg susreta predsjednika Tomislava Nikolića sa visokim predstavnikom EU za proširenje Štefanom Fileom, saopštila da je File Nikoliću obrazložio da formulacija "teritorijalni integritet" ne prejudicira status, istakavši da je reč o činjenici da se Evropa još od 2005. godine protivi podjeli Kosova.

Dežer je danas u govoru u PKS ponovio da je u izvještaju navedeno da je potreban vidljiv napredak u odnosima Beograda i Prištine, dodajući da su evropski zvaničnici po tom pitanju bili sasvim jasni.

Ističući da je neophodno da se ponovo pokrene proces pregovora Prištine i Beograda, koji je bio obustavljen tokom posljednjih šest mjeseci, Dežer je rekao da je, pored podizanja razgovora na viši nivo u političkom smislu, potrebno da se Srbija i Kosovo fokusiraju na rješavanje tehničkih pitanja telekomunikacija, električne enrgije i saradnje sa Euleksom.

On je još jednom pohvalio srpske vlasti što se borbi protiv kriminala i korupcije pridaje pažnja na najvišem nivou.

Govoreći o neophodnim reformama u oblasti pravosuđa, Dežer je istakao da je naophodno smanjiti broj neriješenih slučajeva pred sudovima, kojih, kako je naveo, ima oko šest miliona.

Taj problem je, kako je naglasio, moguće rešiti ubrzavanjem sudskih proceasa i donošenja presuda.

Dežer je, govoreći o reformama koje su neophodne u državnoj upravi, ocijenio da je pogrešno što se osim na političkom nivou, dolaskom svake nove vlade smjenjuje i jezgro u državnim institucijama, jer se tako značajno usporava njihov rad.
XS
SM
MD
LG