Dostupni linkovi

Kairo:Ponovo demonstracije na trgu Tahrir


Odluka egipatskog suda o oslobađanju osuđenih zvaničnika bivšeg režima Hosnija Mubaraka u slučaju "Rat deva" bio je povod za masovne proteste na trgu Tahrir ispred zgrade Državnog tužilaštva u Kairu.Istovremeno razriješeni državni tužilac odbija podnijeti ostavku.

Demonstranti su zahtijevali obnovu sudskog postupka.

Oslobođeni bivši zvaničnici optuženi su za odgovornost za slanje policijskih trupa na konjima i devama u februaru prošle godine kako bi razbili demonstracije za svrgavanje tadašnjeg režima predsjednika Husnija Mubaraka. U navedenoj akciji je stradao veliki broj ljudi.

"Narod traži pravedan sud", uzvikivalo se na trgu Tahriir.

Neki demonstranti su za agenciju Anadolija izjavili da će "sjediti ispred zgrade tužilaštva sve dok se sudski postupak protiv oslobođenih ne ponovi".

U toku demonstracija došlo je i do manjih incidenata kada su se sukobile dvije grupe demonstranata. Do sukoba je došlo jer su pojedini demonstranti tražili i smjenu zvaničnika Vijeća Muslimanske braće Muhammeda Bediija.

Državni tužilac Egipta Abdel Medžid Mahmud odbio je da podnese ostavku nakon što ga je predsjednik Mohamed Morsi razriješio dužnosti.

Morsi je to učinuo kako bi ublažio gnijev javnosti zbog puštanja na slobodu optuženih za napad na demonstrante tokom protesta prošle godine.

Egipatska agencija je citirala Mahmuda koji je rekao da će ostati na svom mjestu uprkos odluci predsjednika, prenio je AP.

Odluka predsjednika da razriješi Mahmuda dužnosti izlazi iz okvira njegovog mandata. Zakon štiti državnog tužioca od toga da ga predsjednik otpusti.
XS
SM
MD
LG