Dostupni linkovi

UN: Iranske vlasti zlostavljaju aktivisteAktivisti za zaštitu ljudskih prava u Iranu su podvrgnuti zlostavljanju, kaže posebni izvjestitelj UN-a za ljudska prava Ahmed Shaheed.

U posebnom izvješću koje je predstavio Općoj skupštini UN-a Shaheed, bivši ministar vanjskih poslova Maldiva, kaže da mu iranske vlasti nisu dopustile da posjeti zemlju, ali da je procjenu stanja napravio na temelju razgovora s 99 osoba od kojih 75 posto bili sami sudionici događanja, a ostalo pouzdani svjedoci.

Aktivisti za ljudska prava kažu da su nakon privođenja bili u izolaciji od nekoliko tjedana do 36 mjeseci bez optužnice ili pravne pomoći, stoji u izvješću.

Tijekom boravka u pritvoru bili su izvrgnuti fizičkom i psihičkom zlostavljanju, uskraćivana im je voda i hrana, istražitelji su prijetili da će uhititi, silovati ili ubiti članove njihovih obitelji.

U izvješću se tvrdi da su iranske vlasti nedavno spriječile neke internetske portale u zemlji da objave podatke o gospodarskim posljedicama sankcija koje je međunarodna zajednica nametnula Iranu zbog njegovog nuklearnog programa, prenosi Hina. Iranska misija pri UN-u još nije reagirala na ovo izvješće.
XS
SM
MD
LG