Dostupni linkovi

Održani završni skupovi pred izbore 14. oktobra



Ključni politički akteri u kampanji za parlamentarne izbore u Crnoj Gori održali su sinoć završne skupove, pred glasanje u nedjelju 14. oktobra.

Čelnik vladajuće koalicije "Evropska Crna Gora" Milo Đukanović je sa skupa u Podgorici poručio da će naredno "četvorogodište opredijeliti pravac države" i zatražio novi mandat kako bi vladajući savez "učvrstio arhitekturu moderne Crne Gore, unapredio efikasnost institucija, očuvao stabilnost pritisnutu udarima ekonomske krize, uveo je u NATO i priblizio Evropskoj uniji (EU).

Pokličem "Sa Lovčena vila kliče dibrodošao predsjedniče", deo prisutnih u staroj zgradi Vlade Crne Gore tražio je od Đukanovića povratak na državne dužnosti.

Slicnim pokličima, prekidan je i govor premijera i potpredsednika vladajće Demokratske partije socijalista (DPS) Igora Lukšića. Novosnovana Pozitivna Crna Gora, koja po anketama uživa podršku oko 10 odsto građana sa završne promocije u Podgorici je poručila da nakon smene vlasti 14. oktobra, neće biti revanšizma.

Lider Pozitivne Darko Pajović je kazao da je njegova stranka "jedina patriotska i gradjanska stranka u Crnoj Gori" i optužio ostale učesnike izbora da su vodili negativnu kampanju protiv Pozitivne.

Demokratski front (DF) Miodraga Lekića završnu konvenciju održao je u Niksiću. Front, koji po septembarskim anketama ima 18,5 procenata podrške, karakteriše vlast kao "rikverc koaliciju u kojoj vlada panika", a njen izborni program "podgrejanom corbom koja ne nudu ništa novo".

Tišina za parlamentarne izbore počinje u petak u ponoć i biće na snazi do zatvaranja birališta u nedjelju 14. oktobra u 21 sat.

Posmatračka misija OEBS i ODIHR koja je prisutna sa deset eksperata i dvanaset dugoročnih posmatrača, a za praćenje izbornog dana akreditovano je 1.200 domaćih posmatrača. Pravo glasa na izborima ima oko 514.000 gradjana
XS
SM
MD
LG