Dostupni linkovi

Janša poručio da njegova vlada neće odstupiti


Slovenski premijer Janez Janša izjavio je da njegova vlada i mjere za financijsku stabilizaciju koje je predložila "nemaju alternativu", te da pokušaji blokiranja promjena predstavljaju političku "sabotažu" i ugrožavaju suverenitet države.

"Ova vlada neće odstupiti jer ona nema alternative, ona ima većinu u parlamentu. Misliti da će vlada zbog blokada dati ostavku, to je iluzija i pogrešna kalkulacija", rekao je Janša u razgovoru za Slovensku televiziju u srijedu kasno uveče.

On je tako komentirao pokrenute akcije prikupljanje potpisa za referendum na kojem bi se glasalo o već usvojenim zakonima, zakonu o sanaciji banaka i zakonu o holdingu za upravljanje državnom imovinom, te privremeni suspenzivni veto što ga je na te zakone u srijedu odredilo državno vijeće, svojevrsni gornji dom parlamenta sastavljen od 40 članova, nakon čega će parlament o tim zakonima morati još jednom glasati.

Iza takvih "politikantskih" akcija po Janšinoj ocjeni stoji parlamentarna opozicija, a to vodi državu prema tački u kojoj bi morala tražiti financijsku pomoć međunarodnih ustanova. To vlada ne želi jer bi to onemogućilo donošenje suverenih odluka, prepolovilo bi vrijednost državne imovine, a negativno bi djelovalo na strane investitore jer bi se morali povećati porezi, pojasnio je slovenski premijer.
XS
SM
MD
LG