Dostupni linkovi

Fajon o Izvještaju EK: Zapadni Balkan na prekretnici


Član Komisije za spoljne poslove Evropskog parlamenta Tanja Fajon izrazila je danas zabrinutost zbog slabog napretka u BiH u evropskim integracijama i zbog činjenice da nisu ostvarena obećanja data tokom dijaloga na visokom nivou o pristupanju BiH u EU.

"Očigledno, političari prošle godine nisu imali dovoljno volje za hitne reforme, a građani već osjećaju posljedice loših odluka političara", rekla je Fajonova, uz ocjenu da unutrašnja situacija u BiH blokira evropski put.

Ona je izrazila nadu da će političari ponovo vratiti BiH na pravi put, kako bi što je prije moguće mogla da se kandiduje za članstvo u EU, saopšteno je iz kabineta Tanje Fajon u Briselu.

Komentarišući izvještaje o napretku zemalja zapadnog Balkana, koje je danas objavila Evropska komisija, Fajon je rekla da izvještaji predstavljaju ogledalo aktuelne situacije u zemljama i daju im „vjetar u leđa“ da nastave evropskim putem.

Fajonova je istakla da je Zapadni Balkan na prekretnici. "Zapadni Balkan je dio Evrope, ali zemlje regiona suočavaju sa velikim naporima na putu ka EU, a posebno se traži više odlučnosti i jasne želje za reformama", rekla je Fajonova.

Ona je istakla da je ovo jasna poruka da je proces proširenja živ i da se samo konkretni rezultati, koji pokazuju da se životi građana poboljšavaju, mogu smatrati korakom naprijed.

“Od političara zavisi koliko brzo i odlučno će zemlje nastaviti putem EU. Nema vremena za oklijevanje sa neophodnim reformama zbog unutrašnjih cjenkanja. Dobrobit i bezbjednost građana i budućnost mlade generacije je u pitanju“, rekla je Fajonova.

Broba protiv organizovanog kriminala i korupcije mora biti prioritet napora svih vlada u region.
XS
SM
MD
LG