Dostupni linkovi

Zahtev za ukidanje bezviznog režima Srbiji i Makedoniji


Ministar unutrašnjih poslova nemačke savezne pokrajine Hesen zatražio je od vlade u Berlinu da ukine vizni režim za državljane Srbije i Makedonije, zbog velikog broja azilanata.

"To je nužno, kako bi se sadašnje zloupotebe vezane za azil stopirale", napisao je Boris Rajn u pismu saveznom ministru unutrašnjih poslova Hansu-Peteru Fridrihu, saopštilo je danas pokrajnsko ministarstvo unutrašnjih poslova Hesena.

Rajn je istakao da je od ukidanja viznog režima 2009. godine sa Srbijom i Makedonijom broj azilanata, naročito Roma, dramatično porastao i da je broj podnosilaca zahteva u septembru, u poređenju sa avgustom, za 80 odsto porastao.

Time se Rajn pridružio zahtevima za ukidanje bezviznog režima Srbiji, koji su već izneli predsedavajući Odbora za unutrašnju politiku Bundestaga Volgang Bozbah i bavarski ministar unutrašnjih poslova Joahim Herman.

Srpski azilanti, njih 4.300 koliko ih je u osam meseci ove godine podnelo zahtev za azil u Nemačkoj, a od kojih je svega 0,3 odsto i steklo to pravo, naljutili su, očito, nemačke vlasti, koje sada, osim radiklanog skraćenja azilantskog postupka na do 48 sati, traže i privremeno ukidanje bezvizog režima za Srbiju.
XS
SM
MD
LG