Dostupni linkovi

Banja Luka: Ukinuta oslobađajuća presuda Radišiću u slučaju "Medicinska elektonika"


Posebno odjeljenje Vrhovnog suda Republike Srpske ukinulo je oslobađajuće presude Mili Radišiću, vlasniku firme 'Grand Trejd' iz Banjaluke i ostalim optuženima za milionske zloupotrebe u slučaju 'Medicinska elektronika' (ME), potvrđeno je danas 'Nezavisnim' u ovom sudu.

Osim Radišića, inače najvećeg akcionara ME u prvostepenom postupku banjalučki Okružni sud je oslobodio Željka Katalinu bivšeg direktora ME i Dragana Cerovca bivšeg člana Nadzornog odbora ME i radnika Investiciono razvojne banke (IRB) RS, a koje je Specijalno tužilaštvo RS teretilo za manipulaciju cijenama akcija ME i štetu od 1,3 miliona maraka pričinjenu RS.

Sudsko Vijeće Vrhovnog suda RS je obrazložilo da je oslobađajuća presuda ukinuta zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, te bitnih povreda Zakona o krivičnom postupku RS.

Zanimljivo je da je slučaj vraćen u nadležnost Vesne Stanković Ćosović, sudije Posebnog odjeljenja Okružnog suda Banjaluka, koja je u oktobru prošle godine i izrekla oslobađajuće presude Radišiću i ostalima.

Podjsetimo, Stanković Ćosovićeva je u obrazloženju oslobađajuće između ostalog, posebno istakla da Radišić ne samo da nije bio kriv, već je u čitavom slučaju postupao sa pažnjom dobrog domaćina.

Mile Radišić i njegov “Grand trade” su posljednjih mjeseci bili u fokusu javnosti nakon što su na zelenoj površini u neposrednoj blizini “Medicinske elektronike” počeli izgradnju velikog poslovno-stambenog objekta, što je izazvalo proteste Banjalučana.

To nije zaustavilo gradnju, iako su se u javnosti pojavile i sumnje u cijeli postupak, od dodjele zemljišta do solvetnosti Radišićeve firme.
XS
SM
MD
LG