Dostupni linkovi

Nastavljene tenzije između Sirije i TurskeMinobacačka granata ispaljena sa teritorije Sirije pala je danas na teritoriju Turske, nakon čega je turska vojska odmah uzvratila vatru, objavila je turska agencija Anadolija.

Granata je pala i eksplodirala na polju pamuka u blizini pograničnog mesta Altinozu, u turskoj južnoj provinici Hataj. U momentu eksplozije na polju je bilo radnika, ali niko nije povređen.

Ovo je šesti dan da dolazi do razmene vatre između dve zemlje, iako sa obe strane stižu poruke da se ne razmišlja o ratu.

Odnosi Ankare i Damaska, koji su napeti još od početka pobune u Siriji u martu 2011. godine, drastično su se pogoršali kada je prošle nedelje od granata ispaljenih sa sirijske teritorije stradalo pet turskih seljaka.

Turska, koja ima granicu sa Sirijom dugu 900 kilometara i koja je primila skoro 100.000 sirijskih izbeglica, otvoreno podržava pobunjeničku Sirijsku oslobodilačku armiju i traži zbacivanje Asada sa vlasti.

Parlament u Ankari odobrio je vojnu intervenciju na sirijskoj teritoriji, ali turski premijer Redžep Tajip Erdogan tvrdi da njegova zemlja ne želi rat sa susedom.
XS
SM
MD
LG