Dostupni linkovi

Dodik uputio inicijativu za ukidanje oružanih snaga BiH



Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je danas Skupštini RS Inicijativu za pokretanje postupka demilitarizacije Bosne i Hercegovine, potvrdeno je iz kabineta entitetskog predsednika.

Naglasio je da „nadležnost odbrane nije nadležnost BiH, kao ni pitanje vojske, te da, bez obzira na dosadašnje aktivnosti, ovo nije bilo predmet promene Ustava BiH kao Aneksa 4. međunarodnog Dejtonskog sporazuma, te time i ne postoji ustavni osnov za nadležnost BiH za odbranu“.

Dodik je u inicijativi ocenio da se od početnih aktivnosti „takozvane reforme odbrane u BiH, sve odvijalo pod snažnim uticajem međunarodne zajednice i posebno visokog predstavnika i da to nije bilo ni izraz volje, a vreme je pokazalo ni potrebe, da BiH ima glomazni i nepotrebni aparat koji troši ogromne količine novca bez mnogo koristi“.

U tom kontekstu, on je naveo da su oko 10.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, od konstituisanja potrošili više od dve milijarde KM i da ta sredstva daleko prevazilaze sredstva koja su bila zbir dotadašnjih troškova vojski dvaju entiteta.
XS
SM
MD
LG