Dostupni linkovi

Analiza: Za trovanje 11.000 djece u Njemačkoj krive jagode


Za trovanje hranom, koje je uzrokovalo dijareju i povraćanje 11.000 učenika u Njemačkoj, su krive jagode. Zamrznute jagode su u petak identifikovane kao najvjerovatniji uzrok masovnog trovanja hranom djece i tinejdžera u skoro 500 škola i vrtića na istoku Njemačke.

Sa Instituta Robert Koch, koji daje savjete njemačkim vlastima u slučaju infektivnih oboljenja, je rečeno da je pronađena jaka i statistički značajna veza između trovanja hranom i konzumiranja proizvoda napravljenih od jedne pošiljke zaleđenih jagoda.

Prema posljednjim podacima, oko 11.200 ljudi je zatražilo pomoć. Većina njih su djeca i tinejdžeri.

"Napravili smo veliki korak u istrazi", rekao je Holger Eichele, glasnogovrnik ministarstva za hranu, poljoprivredu i zaštitu potrošača.

Za većinu žrtava trovanja, simptomi su blago povraćanje i dijareja. Međutim, 32 pacijenta, od kojih većina dolazi iz savezne države Brandenburg, su hospitalizirani. U zajedničkoj izjavi Instituta Robert Koch i vlade je rečeno da je većina osoba zaražena norovirusima.

Iz firma Sodexo, koja je dostavila spomenute jagode školama, je rečeno da će kompenzirati sve osobe koje su se otrovale hranom.
XS
SM
MD
LG