Dostupni linkovi

Dežer: Izveštaj EK je slika Srbije


Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer kaže da izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije nije pozitivan ni negativan, nego daje sliku o situaciji u zemlji.

"Ono što je po meni bitnije, to je što će u izveštaju biti navedeno šta treba učiniti u predstojećim mesecima, i šta očekujemo od nove Vlade Srbije", rekao je Dežer novinarima u beogradskom Medija centru.

Prema njegovim rečima, izveštaj EK koji će biti objavljen 10. oktobra, meri napredak Srbije od oktobra 2011. do oktobra ove godine, što uključuje i period kada nije bilo aktivnosti skupštine i vlade zbog majskih izbora.

On je rekao da je bilo pozitivnih pomaka, ali da sigurno Srbija nije učinila napredak po nekim pitanjima, među kojima su pitanja ljudskih prava i zaštita manjina i LGBT populacije.

Dežer je dodao da će prioritet za nastavak evrointegracija Srbije biti dijalog sa Prištinom.

U sažetku "Strategije proširivanja i Glavnih izazova 2012-2013", u koji je agencija Beta imala uvid, EK navodi da je Srbija ostvarila "izvestan napredak" u evropskim reformama, a otvaranje pregovora za članstvo u Uniji biće preporučeno pošto Beograd bude ostvario napredak u reformama i ispunio ključni zahtev o poboljšavnju odnosa s Prištinom.
XS
SM
MD
LG