Dostupni linkovi

Cvetković i Tadić o otkazivanjima Parade ponosa


Izjava premijera Srbije Ivice Dačića da je "zabrana Parade ponosa pobeda, a ne poraz države" je bizarna, ocenio je lider Demokratske stranke Boris Tadić.

"Ni prošli put to nije bila pobeda, već ozbiljna bezbednosna procena, koja je usledila nakon svih pokušaja da se Parada omogući. I sad sam rekao da je moralo da se učini sve da se Parada ponosa održi, a ne da se čini sve kako bi se išlo u susret otkazivanju", rekao je Tadić za "Blic".

Istovremeno, bivši premijer Mirko Cvetković kazao je da je "ponosan što je tokom vlade kojoj je on bio na čelu održana jedina gej parada".

"S druge strane, ona koja je bila otkazana prošle godine, nije bila zabranjena kao ovogodišnja, već smo joj dali drugu lokaciju koju oni nisu prihvatili. Ovo je sada eksplicitna zabrana. To nije popularno, političke stranke su populističke i one tako funkcionišu", kaže Cvetković za "Blic".

Cvetković je rekao da bi, najverovatnije, da je sada premijer, ponovo ponudio drugu lokaciju za održavanje parade, ali da mu se čini da je situacija sada lošija nego prošle godine.

Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo je juče odluku o zabrani svih skupova koji su najavljeni za subotu, 6. oktobar, u Beogradu, pa i "Parade ponosa".

Prajd će u Beogradu ipak biti održan, ali, kako su objasnili organizatori, "u četiri zida" u beogradskom Medija centru, u kojem je i održavan najveći broj aktivnosti tokom Nedelje ponosa.

Organizatori će takođe, ponovo podneti ustavnu žalbu na ovogodišnju odluku o zabrani Prajda, ali će insistirati i na primeni odluke Ustavnog suda kojom je zabrana Prajda 2009. godine proglašena neustavnom.
XS
SM
MD
LG