Dostupni linkovi

Grčka predložila Makedoniji rešenje spora oko naziva



Grčka je danas predložila Makedoniji Memorandum o razumevanju da bi se poboljšali bilateralni odnosi i rešio međusobni spor o nazivu Makedonije koji je usporio njenu evroatlantsku integraciju.

Ministar spoljnih poslova Grčke Dimitris Avramopulos je svom kolegi u Skoplju Nikoli Poposkom poslao pismo s predlogom dogovora kojim se potvrđuju nepovredivost granice, suverenitet i teritorijlni integritet, dorbrosusedski odnosi dve države, kao i saglasnost za nastavak pregovora oko imena Makedonije.

U predlozenom tekstu Memoranduma se navodi da je neophodno nastaviti pregovore pod okriljem UN "na osnovu dogovorenog okvira", prema kojem rešenje "treba da sadrži jasnu i definitivnu odrednicu imena koja neće ostavljati prostora sumnji o razlici između teritorije bivše Jugoslovenske Republike Makedonije i teritorija susednih zemalja, a
posebno, regiona Makedonije u severnoj Grčkoj".

Dogovoren naziv, po predlogu, treba da se "koristiti prema svima i u sve svrhe".

"Saglasni smo da je neophodno da podržavamo u potpunosti načela dobrosusedskih odnosa i nemešanja u unutrašnja pitanja druge strane ni pod kojim izgovorom, uključujući i svaku vrstu teritorijalnih potraživanja koja odstupaju od postojećih granica", piše u predlogu memoranduma, prema saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Grčke.

Dogovor bi obavezao strane da se uzdržavaju od postupaka ili izjava koje prete da dovedu do podrivanja pregovora, uključujući upotrebu simbola koji predstavljaju deo istorijske ili kulturne baštine druge strane.

Prema predloženom dogovoru potvrđuje se "postojeća zajednička granica kao trajna i nepovrediva međunarodna granica" a dve strane obavezuju se da će poštovati suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost druge strane i da će se uzdržavati od pretnji silom ili upotrebe sile.

Grčka i Makedonija se još od 1991. godine spore o nazivu te bivše jugoslovenske republike. Grčka ne priznaje ustavni naziv Makedonije smatrajući ga izrazom teritorijalnih pretenzija suseda na severnu grčku pokrajinu, i zato blokira Skoplje u procesu evroatlantskih integracija. Zbog grčkog veta Makedonija nije na samitu u Bukureštu 2008. primljena u NATO, iako je ispunila uslove.
XS
SM
MD
LG